Cesty a památky

Země poznané » Putování Levantou » Libanonské víno

Libanonské víno

Putování Levantou (duben 2009, Libanon)

Libanon je zřejmě nejstarším místem výroby vína na světě, neboť za šíření vinařství v této oblasti se zasadili již před 6000 lety staří Féničané, kteří získávali zkušenosti s pěstováním vína v celé Středomořské oblasti. Libanonské odrůdy pocházejí nejvíce z Francie, z Bordeaux a Rhone. Vysokou kvalitu libanonských vín zaručuje výjimečné podnebí společně s úrodnou půdou a optimální nadmořskou výškou.

Château Ksara – vinařství se nachází ve střední části údolí Bekaa v nadmožské výšce 1100 – 1200 metrů. Bylo založeno v roce 1857 jezuitskými mnichy a dnes je s produkcí 70 % všech libanonských vín největším výrobcem v zemi. Ročně se produkuje dva miliony lahví šesti druhů červeného vína, čtyři bílého a dvě růžového a také v Libanonu oblíbené pálenky Arak. Vína z Château Ksara jsou pravidelně oceňována na veletrzích po celém světě.

Château Kefraya – vinařství se nachází v jižní části údolí Bekaa podél strmých teras hory Barouk v pohoří Šouf. Výroba vína z vlastních hroznů, vysázených na 300 hektarech vinic v nadmořské výšce 900 – 1100 metrů, byla zahájena v roce 1979. Výjimečná je zdejší jílovito-vápenitáh půda se středomořským klimatem a 240 dny slunečního svitu ročně. Roční produkce představuje 1,8 milionů lahví vína devíti druhů vína, která si vydobyla řadu prestižních ocenění.

Château Musar – vinařství bylo založeno v roce 1930 Gastonem Hošarem a v majetku této rodiny je dodnes. Rozkládá se v severní části údolí Bekaa v nadmořské výšce 1000 metrů. V roce 1979 získalo víno na veletrhu vín v Bristolu titul Objev veletrhu. Navzdory všem konfliktům v regionu bylo víno vystaveno každý rok, s výjimkou ročníků 1976 a 1984.

Massaja – vinařství založil v polovině 90. let 20. stol. Ramzi Sami Ghosn a jeho francoužští partneři Brunier a Dominic Hébrardovi. Tři druhy červeného vína, dva bílého a růžového si získaly v rekordně krátkém čase velkou oblibu ve Francii a Velké Británii.

Domaine Wardy – vinařství má ve svém portfoliu 12 druhů vín, včetně speciální vánoční směsi, jeho zakladatelem je Selim Wardy. Vinařství má vinice v nadmořské výšce 1700 metrů, což je nejvýše položená vinice na Středním východě. Výnos přesto představuje 20 – 25 hl vína na hektar.

Mimo to existují v Libanonu i další vinařství, jako třeba Karam v jižním Libanonu u města Džezine, které produkuje 50 000 lahví vína ročně.

následující článek: SEVERNÍ LIBANON

O nás

Ohlasy

Napište nám

texty a foto Roman ŠULC, video a střih Jan KUBKA, www Tomáš ADÁMEK