V odkazu do archivu ČT je tato reportáž na třetí pozici.
"Kdo se nesrovnává s chlebem, nesrovnává se s lidmi", říkala Babička Boženy Němcové a v dalším českém přísloví se praví, že „Chytrá hlava pamatuje na klobouk, ale moudrá hlava pamatuje na chleba“. Chleba totiž patří k základním a nejběžnějším potravinám u nás, však také tvoří jednu z prvních položek v našich nákupních seznamech. Od nepaměti provázel každodenní život lidí a byl s ním nerozlučně spjat od narození až do smrti. Proto požíval vždy velké úcty. Asi bychom jen těžko hledali tradičnější věc, než je právě pečení chleba, ke kterému se v poslední době vrací čím dál víc lidí. A za jednou takovou obnovenou tradicí se teď vydáme do Štolmíře u Českého Brodu. O historii místního kostela sv. Havla popovídá historik Vladimír Jakub Mrvík, o stavbě chlebové pece Jiří Stuchl, ředitel občanské prospěšné společnosti M´am´aloca a o pečení správného kváskového chleba nemůže pohovořit nikdo jiný, než zkušený pekař František Čáslavský.